Kjenner dere til dette? Dere begynner å se fremgang i rangeringen deres, men plutselig viser Google en helt annen side på søkeordet, og rangeringen deres faller? I så fall har dere blitt offer for søkeordkannibalisering. Heldigvis er det muligheter for å løse problemet og vi vurderer dem her sammen med dere.
La oss imidlertid først finne ut hva søkeordkannibalisering egentlig er. For hva er søkeordkannibalisering? Det er ganske enkelt: det er når Google er i tvil om hvilken side som skal vises på et søkeord, fordi det er flere sider som omhandler det samme søkeordet. Som et resultat vil posisjonene svinge mye og oftest til den negative siden da det ikke er en stabil posisjon eller progressiv økning som man kan forvente.
Det er derfor klart: søkeordkannibalisering er et reelt problem som kan ha store konsekvenser for rangeringene deres, og dermed redusere organisk trafikk og til og med inntektene deres.
Også her er svaret ganske enkelt. Du går ganske enkelt inn og ser på hvilke nettadresser søkeordene rangeres på. Hvis SEO er en viktig del av arbeidet deres, har du mest sannsynlig et verktøy som sporer utviklingen av søkeordrangeringer. Gjennom dette har du muligheten til å se hvilke nettadresser som rangeres for de enkelte søkeordene.
La oss forestille oss at du har en nettbutikk som selger hageutstyr. Du selger derfor også hageslanger, og du har en destinasjonsside dedikert til dette produktet. Du har lenge vært stabil på 2. plass i de organiske søkeresultatene for “hageslanger”, men en dag oppdager du at du plutselig har falt helt tilbake til side 3. Hageslanger er dine bestselgende produkter, så du er selvfølgelig frustrert over denne plutselige endringen.
Du går nå inn og ser på utviklingen av søkeordplasseringen, og der ser du problemet. Et blogginnlegg du publiserte for noen uker siden har begynt å rangere etter “hageslanger”. Blogginnlegget handler om hvor ofte du vanner hageplantene dine om sommeren, når det norske sommerværet er kjent for å vise frem sin mer lunefull side. Ordet “hageslanger” er inkludert noen ganger i teksten og er til og med en del av flere H2’ere.
Rent praktisk kan det se slik ut:
Det er veldig tydelig å se at rangeringen svinger mye på dette spesifikke søkeordet. Det ene øyeblikket er det på 14. plass og det neste er det helt nede på en 150. plass. Og hvis vi ser på den rangerende URL’en, endres denne i takt med de store svingningene. For eksempel når kategorisiden med hageslanger vises på søkeordet er rangeringen øverst, men når det er blogginnlegget, går rangeringen langt til bunns. Derfor er det ingen tvil om at dette er søkeordkannibalisering.
Selvfølgelig vil du at det skal være din kategoriside for hageslanger og all denne typen produkter som skal vises frem på Google. Denne siden er langt mer salgsorientert og vil uten tvil konvertere bedre enn blogginnlegget, så hva gjør dere?
Det er flere handlinger dere kan ta for å motvirke søkeordkanibalisering. Noen er mer gjennomgripende enn andre. Vi tar deg gjennom de forskjellige løsningsforslagene her:
Vi vil her gi en grundig forklaring på de enkelte løsningsforslagene og når det er fornuftig å gjøre bruk av dem. De fire første forslagene gjelder enkle endringer på siden du kan gjøre, og de er dermed også de mest relevante å komme i gang med først. De siste 3 løsningsforslagene er for når de 4 ovenfor ikke fungerer og strengere metoder må brukes.
Det første du kan bruke er interne lenker. Det er den enkleste og ofte mest effektive metoden du kan bruke. Interne lenker brukes av to grunner. En for å veilede besøkende rundt på nettstedet. Betrakt dem som IKEAs hvite piler på gulvet som leder deg rundt i hele butikken. Kanskje du bare burde se på en ny sofa, men fordi pilene leder deg rundt, kommer du også forbi kjøkkenutstyret og ender også opp med å kjøpe en ny suppeskje, kjøkkenhåndkle og servietter. Interne lenker kan dermed brukes til å beholde besøkende over en lengre periode og gjentatte ganger eksponere dem for produktene dine og gjøre besøkende mer salgsklare.
Imidlertid brukes interne lenker også av hensyn til søkemotorer. Google gjennomsøker jevnlig internettet og dermed også nettstedet deres. Interne lenker gjør det lettere for Google å gjennomsøke hele siden, og med de interne lenker forteller du Google hva de enkelte undersidene handler om.
Du kan dra nytte av sistnevnte ved å sette inn interne lenker på de problematiske sidene som er utsatt for søkeordkannibalisering. I dette tilfellet vil du sette inn en lenke på blogginnlegget som peker til kategorisiden med hageslanger. Det avgjørende er hvilken ankertekst du velger. Det er gjennom ankerteksten du forteller Google hva lenken handler om. Velg ankerteksten “hageslanger”, eller en delvis samsvar av nøkkelordet (f.eks. “Finn hageslanger”), og du har herved prøvd å fortelle Google, det er en annen side som er viktigere å vise på nøkkelordet “hage slanger “. Ved å bare ha en lenke fra blogginnlegget til kategorisiden og ikke omvendt, styrker det Googles tro på at det er kategorisiden som betyr mest. Det kan ta litt tid før denne endringen trer i kraft og overbeviser Google, så hold øye med utviklingen.
En annen måte du kan fortelle Google at kategorisiden er den mest relevante å vise på søkeordet er gjennom innholdet. Du kan ganske enkelt optimalisere og underoptimalisere innhold i forhold til søkeordet.
Det er viktig å ha gjort en grundig søkeordanalyse før du går i gang med dette. Du må vite hvilke søkeord som er verdt å slå på og dermed bygge innholdet rundt disse søkeordene. Nå kan det hende du tror at du allerede har nok relevant innhold på nettstedet ditt, men hvis kannibalisering av søkeord er et problem for deg kan det være verdt å se på å bygge ekstra innhold, eller se på søkeordtetthet. Treffer du søkeordene dine og relaterte søkeord? Vær kritisk til gjeldende oppsett.
Akkurat som du kan optimalisere innholdet ditt, kan du også underoptimalisere innholdet. Hvis du har to sider som konkurrerer med hverandre om å vises på Google for det spesifikke søkeordet, er det en god idé å gå inn og underoptimalisere den uønskede siden i forhold til søkeordet. Så mens du optimaliserer den ønskede siden, underoptimaliserer du også den uønskede siden. Herved forteller du Google hvilken side som er mest relevant å vise på søket.
Metatittelen er en av de viktigste delene av SEO – det er gjennom dette du forteller Google hva siden handler om.
Hvis du ikke er oppmerksom på metatitlene dine, er det en risiko for at disse blir duplisert. Dette ser vi ofte når vi vurderer nettsteder for tekniske feil. Hvis du har flere lignende metatitler på nettstedet ditt, som også har innhold som treffer mange av de samme søkeordene, er det stor sannsynlighet for at du forvirrer Google og risikerer kannibalisering av søkeord. Derfor er det en fordel å kjøre nettstedet ditt med fokus på metatitlene. Vær spesielt oppmerksom på at de enkelte søkeordgruppene er tilordnet de riktige destinasjonssidene, slik at du kan optimalisere metatitlene i henhold til riktig søkeordgruppe. For dette vil en unik Meta-beskrivelse også være å foretrekke, men har ikke direkte innflytelse på samme måte som tittelen.
Og mens du sjekker metatitlene, kan du også ta en titt på H1, H2, H3 osv. Hvis disse fokuserer på for mange av de samme søkeordene, kan det også oppstå forvirring på Google. Googles algoritmer er nå ganske smarte, men det vil være noen ting de fortsatt ikke kan skille – så hvorfor ikke gjøre det lettere for dem og deg?
I likhet med metatitler er H1, H2, etc. en klar indikasjon på hva den spesifikke undersiden handler om. Derfor er det også verdt å strukturere overskriftene og fokusere på om innholdet under en H2 samsvarer med overskriften.
Det er ikke bare faktorer på siden som betyr noe for søkeordkannibalisering – det gjør det også utenfor siden (Off-page). Når du setter inn lenker på en av undersidene, er det ankerteksten som er avgjørende for hvordan Google vurderer relevansen.
La oss gå tilbake til eksemplet på nettbutikken som selger hageutstyr. La oss si at du selger hekksakser – både elektriske og håndholdte. Men når du bygger lenker til disse to forskjellige sidene, fokuserer du på begge sider på søkeordet “hekksaks”. Google vil derfor mest sannsynlig vurdere at begge sider takler hekksakser. Problemet er at dette er to forskjellige produkter. Du kan derfor med fordel kalle den elektriske hekksaksen en “hekkklipper”, og den andre en “hekksaks”. Dermed jobber du fra to forskjellige søkeordgrupper, og den samme søkeordgruppen vil ikke lenger rangere for den samme destinasjonssiden. Dermed er søkeordkannibalisering ikke lenger et problem.
Hvis du har prøvd alle de ovennevnte alternativene uten å lykkes, er det en annen mulighet til å komme søkeordkannibalisering til livs. For noen er dette en mer ukonvensjonell løsning.
Hvis du ikke ser noen resultater med underoptimaliseringer på forskjellige måter på en side, kan du prøve å sette inn en kanonisk tag på siden du ikke vil at Google skal vise i søkeresultatet. Ved å sette inn en kanonisk tag, forteller du Google at det er en annen side du synes er mer relevant å vise frem.
Problemet med kanoniske koder er at Google ikke nødvendigvis respekterer dem. De leser taggene, men vurderer likevel at den andre siden er mer relevant for søket, og da er du like langt.
Kanoniske koder er ikke siste utvei av søkeordkannibalisering – det finns en aller siste. Men hvis du tror at kanoniske tags er en drastisk beslutning, vil sannsynligvis neste forslag være en enda større beslutning.
Sideoptimalisering og innsetting av kanoniske tags har ikke fungert, og Google viser fremdeles to forskjellige nettadresser på søkeordet – så hva er den ultimate løsningen? På dette tidspunktet har du kanskje kommet til at begge sider ikke lenger har med det samme å gjøre, eller du kan se fordelen med å slå sammen de to sidene.
Hvis du har kommet til en av disse to konklusjonene, kan løsningen på problemet være å flytte innholdet på den underoptimaliserte siden til den andre siden og sette opp en omdirigering. Å sette opp en 301’er, omdirigeres all relevans og styrke som kan være på den underoptimaliserte siden til ønsket rangeringsside.
Søkeordkannibalisering er et fenomen som deler vannet i SEO-verdenen. Noen mener at det bare er en myte, mens andre selv har opplevd hvordan det har trukket rangeringen ned og dermed redusert trafikk og inntekt. Vi opplever at det kan skape store problemer for våre kunder, og det er derfor noe vi har sterkt fokus på.
Det er imidlertid uten tvil noe som kan ha negative konsekvenser for virksomheten din, da det kan redusere trafikken og dermed inntektene. Derfor håper vi at vårt forslag om å bringe problemet til livs kan hjelpe deg med dine utfordringer. Du er også mer enn velkommen til å kontakte oss, så kan vi gå gjennom problemet og løsningsforslaget sammen.